Letették az esküt a siketlimpiára utazó magyarok

A XXIII. Siketlimpiára utazó csapat hivatalos eskütételére 2017. július 8-án került sor a Magyar Sport Házában.

Nyírő Zsolt, csapatvezető megnyitó beszédet mondott

Az ünnepélyes eseményt Nyírő Zsolt csapatvezető nyitotta meg. Szavaiban személyes élményeit, emlékeit elevenítette fel. Volt sportolóként több alkalommal vett részt nemzetközi versenyeken, bajnokságokon és siketlimpián. Hosszú évekig foglalkozott sportdiplomáciával, s töltött be vezető szerepet nemzetközi szervezetekben. Mégis a legnagyobb élménye az maradt, amikor a dobogón állva láthatta a magyar zászló magasbatörését, és megélhette a sportoló legnagyobb jutalmát, amikor a himnusz neki szólt. Ezt az érzést, élményt kívánta valamennyi sporttársának, sorstársának.

Mázló Tímea, műsorvezető

A csapatvezető szavai után a műsorvezetést Mázló Tímea, az első magyar végzettséget szerzett siket színésznője vette át, aki rövid köszöntője után felkérte Sárfalvi Pétert az EMMI helyettes államtitkárát, hogy szóljon néhány szót a magyar csapatnak.

Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkára

Sárfalvi Péter beszédében kiemelte a sport szerepét és fontosságát az ember életében. Véleménye szerint a sport nem csupán fizikai teljesítmény, de lényeges és meghatározó a szellemi és jellemformáló szerepe.

 

 

Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára

Urr Anita a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára a lelkesítő szavak mellett érintettségéről is beszélt, hiszen az MHSSZ főtitkáraként több hónapig segítette a sportszövetség munkáját egy igen nehéz időszakban. A legtöbb sportolót, sportszakembert személyesen is ismeri, így még nagyobb figyelemet fog fordítani a közelgő eseményekre. Kitért, sőt kiemelte mindazoknak a munkáját, akik szakmai felkészültségükkel, tapasztalataikkal segítették a felkészülést és hangsúlyozta a közvetlen környezet támogatásának fontosságát. Emlékeztetett mindenkit arra, hogy a kiemelt állami támogatások mekkora szerepet játszanak a jó körülmények és lehetőségek megteremtésében.

Szabó Dóra, zsonglőr

Kellemes színfoltja volt az eseménynek Szabó Dóra hallássérült zsonglőr bemutatója. Fekete Péter a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója, miniszteri biztos nem csak lelkes szavaival buzdította a csapatot, de felajánlást is tett, hazatérve valamennyi érmet szerző versenyzőnek és kísérőinek tiszteletjegyet fog biztosítani.

Az ünnepélyes eskütétel

Megható és felemelő pillanat volt a Himnusz előadása, mert tekintettel a résztvevők hallásállapotára, hangzó nyelven, zenével, jelnyelven és jellel kísért magyar nyelven volt látható, hallható. Az eskü letétele hasonlóan zajlott, Urr Anita megtisztelte a csapatot azzal, hogy felolvasta az eskü szövegét, jelnyelven pedig Mihály Réka és Bojtor László siketlimpikonok segítették a jelnyelvhasználók eskütételét.

Mostantól már a sportolókon, a felkészítő és segítő szakembereken a sor!

Az itthon maradók dolga a szurkolás, buzdítás:

Hajrá magyarok!

Az eskü szövege:

Én, (saját név) esküszöm, hogy hazámat, Magyarországot méltón és büszkén képviselem Samsunban, a XXIII. Nyári Siketlimpián!

Fogadom, hogy a siketlimpiai játékokon tisztelni fogom ellenfeleimet, a versenybírókat és a közönséget!

Fogadom, hogy a Magyar Siketlimpiai Csapat tagjaként becsületesen, a Fair Play szellemében küzdök azért, hogy sikeresen képviseljem a Magyar hallássérült társadalmat és minden magyart!

Fogadom, hogy segítem csapattársaimat!

Fogadom, hogy tiltott eszközöket nem használva, legjobb tudásom és képességeim szerint versenyzek!