Megkezdődött a Siketek I. Sakk Egyéni Európa-bajnoksága

A svédországi Lund városában 2017. július 9-11. között zajlik a Siketek I. Sakk Egyéni Európa-bajnoksága.

Hazánkat Kajtár Dóra (1584 Élő-pont) és Máthé Balázs (2109) képviseli ezen a rangos eseményen,

amit első alkalommal rendezik meg első alkalommal az egyéni EB-t. A csapatvezető Konkoly Sándor, az MHSSZ sakk szakágvezetője.

A nőknél 13 fős mezőny vesz részt 8 országot képviselve, a férfiaknál 25 fős a mezőny 14 országot képviselve.

A hétfordulós svájci rendszerű versenyen az első napon 2 fordulót rendeztek. Kajtár Dóra az első fordulóban erős ellenfelet kapott az orosz Olga Gerasimov (2086) női nemzetközi mester személyében, nagy küzdelem után kénytelen volt feladni a partit. Dóra a 2. fordulóban sötéttel bravúros győzelemet aratott a nála feljebb rangsorolt Svitlana Gonchar (1780) nemzetközi mester jelölt ellen, így jelenleg a 6. helyen áll.

Máthé Balázs ellenfele az első fordulóban a norvég Johansen Torbjorn Reidart (1799) sikerült legyőznie, ezzel máris 1 pontot szerzett. A második fordulóban Balázs az ICCD (International Chess Committee of the Deaf = Siketek Nemzetközi Sakk Bizottsága) világranglistája 2. helyén álló olasz Duilio Collutiis (2400) nemzetközi mestert kapta ellenfeléül. Nagy küzdelemben a középjátékban nagy meglepetésre jobban állt Balázs nála majdnem 300 ponttal erősebb ellenfelénél, de sajnos a végjátékban alulmaradt. Majdnem sikerült a meglepetés, de sajnos nem jött össze.

Kajtár Dóra két forduló után az 5. helyen áll, Máthé Balázs jelenleg a 10. helyen van, reméljük, hogy ennél feljebb fognak kapaszkodni!

Részletes információk:

Női verseny mezőnye

1 forduló

2. forduló

Az állás 2 forduló után

—————————–

Férfi verseny mezőnye

1 forduló

2. forduló

Az állás 2 forduló után