Frink Ferenc 1951-2021

Hirtelen és váratlanul, 70. évét betöltve távozott el közülünk a „Palóc varázsló”, mindenki Feribácsija, Frink Ferenc, aki már életében legendává vált. Sajnálatos módon, hatalmas, de beteg szíve 2021.04.12-én utolsót dobbant.

Magánélete a születési helyéhez Salgótarjánhoz, és lakhelyéhez, Karancsberényhez kötődik.
Feri bácsi a hazai sakkélet egyik legismertebb egyénisége, színes játékával, messziről hallható ízes, „palócos” tájszólásával és derűs humorával a sakkversenyek méltán népszerű figurája volt.

Frink Ferenc a Magyar Hallássérült sakkválogatott fontos, kiemelkedő játékosa volt, többszörös magyar bajnok a hagyományos a rapid illetve a blitz kategóriákban. A magyar mesteri címet a 70-es években többször is megszerezte. Végül sakkpályafutása megkoronázásaként, a 2011 . július 1-i FIDE-listán elért 2300-as értékszámmal megkapta a FIDE Mesteri címet. Ferenc a sakk szerelmese volt. Egész élete a sakk körül forgott. 1995-2004 között tíz évig irányította a sakkszövetség elnökeként a Nógrád megyei sakkéletet. 1998-2005 között versenyszervezőként összesen tíz alakalommal rendezte meg a Balázs József emlékversenyt. A hazai sakkéletben nyújtott kimagasló munkájának nagy elismerése a 2003-ban a Magyar Sakkozásért kapott kitüntetés.

2006-ban bekerült a magyar hallássérültek sakkválogatottjába. Három alkalommal játszott a siketek sakkolimpiáján. 2006-ban Nyíregyházán a csapat Szurovszki, Bokros, Frink, Máté, Raibl összeállításban a 3. helyet szerezte meg. Frink Ferenc a harmadik táblán 8 mérkőzésen 5 győzelem és 3 döntetlennel tábladíjat és a vele járó kupát is megszerezte. A következő, 2010-es estorili, és 2014-es opatijai siketek sakkolimpiáján már a második táblán erősítette a válogatottat. 2018-ban, Manchesterben már súlyos betegsége miatt nem tudott részt venni. Sakk pályafutásának megkoronázása volt a 2012-es évi, Kazahsztánban, Almaty-ban megrendezésre kerülő ICCD XV. Hallássérültek Egyéni Sakk Világbajnoksága. 10 kategóriában, 27 ország, 162 sakkozó részvételével megtartott világbajnokságon Magyarországot Frink Ferenc FIDE mester képviselte hagyományos és blitz kategóriában. 11/8.5 ponttal a világbajnokság 2. helyét szerezte meg! A 2012-es év másik fő eseménye volt számára, hogy Isztambulban játszhatott sakkolimpián a hallássérült világválogatott csapat tagjaként.

Elpusztíthatatlan voltál, mindenki így ismert, csodált. Újra és újra felálltál a súlyos betegségeidből és szőtted az újabbnál újabb terveid. Nem tudjuk felfogni, hogy mégis elmentél.

Tavaly vele készült interjújában a következőket nyilatkozta: „Már rég túl vagyok azon, hogy bizonyítanom kelljen, hogy mit tudok, vagy mit tudtam. Ez már mögöttem van, az motivál, hogy jól érezzem magam, barátokkal találkozzak és megismerjem azokat a sakkozókat, akikhez eddig még nem volt szerencsém. Akár gyerek, akár nyugdíjas, én mindenkivel jóban vagyok, mindenkit szeretek. Alig várom, hogy ismét találkozhassak velük. Olyan aranyosak a kicsik, ahogy mindig jönnek körém, és 5 percen belül már Feri bácsi vagyok nekik! ”

Példája nevelőerőt jelentett, nemcsak a fiataloknak, akiknek segítése, „nevelése” számára természetes volt, Személyiségéből fakadóan nevelte tanítványait. Életműve tovább él tanítványaiban, családjaikban, és azokban az emberekben, akik kapcsolatba kerültek vele.

Nyugodjál békében! Isten Veled „Palóc Varázsló” Feribá, Frink Ferenc!

Mészáros András
A hallássérült sakk válogatott volt szövetségi kapitánya

Frink Ferenc a Hallássérültek Sakkolimpiáján.