Kedves Hallássérült Sportolók, Szakemberek, Sportbarátok!

A világ a koronavírus harmadik hullámával küzd. Ez kihatással van a hallássérült sportolók nemzetközi versenyeire is, a Siketlimpiára is. A 24. Nyári Siketlimpiára 2021. decemberében került volna sor a brazíliai Caxias do Sul-ban, de a szervezőbizottság a vírushelyzetre való tekintettel elhalasztotta 2022. májusára. Jelenlegi állás szerint 2022. május 1. – 15. között lesz megrendezve.

A Magyar Hallássérültek Sportszövetsége és a hallássérült válogatott sportolók, szakemberek szempontjából a legjobb megoldás a védőoltás. Mivel a Siketlimpia csak 2022. májusában lesz megtartva a tervek szerint, így a hallássérült sportolóink jelenleg nem élveznek prioritást az oltás menetrendjében, ellentétben az olimpiai sportolókkal, akik 2021. nyarán fognak részt venni a tokiói Olimpián.

Magyar Hallássérültek Sportszövetsége kéri a hallássérült sportolókat és az őket felkészítő szakembereket, hogy regisztrálják magukat a vakcina beadásához. Számukra elővigyázatosságból, míg az Európai Uniós vakcina-útlevélről szóló jogszabály nem születik meg, elsősorban a Moderna, Pfizer és AstraZeneca típusú vakcinákat javasoljuk. Azoknak, akiknek előreláthatólag fél éven belül nem várható nemzetközi sporteseményen, edzőtáborban való részvétel, bármilyen vakcina adható.

A jövő évi májusi Siketlimpia előtt fél évvel az akkori helyzet és információk ismeretében állásfoglalást teszünk közzé a védőoltások és a részvétel kapcsán.

A 2021. és 2022. évi nemzetközi versenyekkel kapcsolatban fontos elmondani, hogy azokat bármikor törölhetik vagy halaszthatják, így a nevezések sem biztosak, amíg nem áll minden információ rendelkezésünkre. A Magyar Hallássérültek Sportszövetsége minden esetben a sportolók érdekeit (egészségi állapot, koronavírus helyzet, felkészülés, stb.) szem előtt tartva dönt a nevezésekről.