Hírek a röplabda háza tájáról

A siketek női röplabda csapata 1988-ban alakult meg. Az alapítás utáni szűk másfél évtized alatt a rendszeres és komoly munka ellenére egyetlen fontosabb sportrendezvényen sem vehetett részt támogatottság hiányában. A siketlimpiákon, az Európa- és a Világbajnokságokon nem tudtuk megmérettetni magunkat.

Az  MHSSZ (Magyar Hallássérültek Sportszövetsége) 2012-ben először biztosította számunkra a részvételt (nevezés) és a szállást a Szófiában megrendezésre került Siketek Röplabda Világbajnokságára.

A versenyen 12 játékossal vettünk részt. A csapatvezető Nyírő Zsolt, a szakágvezető Popovics József, az edző Járfás László volt. Az utazás, étkezés, felszerelés biztosításához támogatókat kerestünk, illetve önerőből fedeztük. Részvételünk így lehetségessé vált.

Balról jobbra, felső sor: Popovics József, Grassy Andrea, Sümeghy Andrea, Grassy Mária, Mattyasovszky Lucia, Androsics Katalin, Mongyi Dóra, Zsiborács Barbara, Járfás László. Alsó sor: Rudiné Illés Adrienn, Tisza Viktória, Béndekné Kaba Erika, Kárpátiné Kassai Kornélia, Szabó Zsanett

Balról jobbra, felső sor: Popovics József, Grassy Andrea, Sümeghy Andrea, Grassy Mária, Mattyasovszky Lucia, Androsics Katalin, Mongyi Dóra, Zsiborács Barbara, Járfás László. Alsó sor: Rudiné Illés Adrienn, Tisza Viktória, Béndekné Kaba Erika, Kárpátiné Kassai Kornélia, Szabó Zsanett

A női röplabda világbajnokság végeredménye:

 1. Ukrajna
 2. Amerikai Egyesült  Államok
 3. Oroszország
 4. Fehéroroszország
 5. Japán
 6. Lengyelország
 7. Argetína
 8. Magyarország
 9. Törökország
 10. Izrael

Hiába kerültünk az öt legjobb európai csapatai közé, sajnos nem vehettünk részt a következő évi siketlimpián, nem sikerült a kvalifikációt megszerezni.

Az MHSSZ 2013. év elején Csíkos Gábor személyében új szövetségi kapitányt nevezett ki.

Strandröplabda sportágban sikerült benevezni a siketlimpiára, ezért Zánkán májusban megrendeztük a házi bajnokságot. A két legjobban teljesítő csapat vehetett részt a XXII. Nyári Siketlimpián.

Tagjai:
A csapat: Grassy Andrea és Grassy Mária
B csapat: Béndekné Kaba Erika és Sümeghy Andrea.

Mindkét csapat a 9-16. helyen végzett.

IMG_0177 IMG_0336

2014-ben az MHSSZ új elnöksége pályázatot írt ki több sportág szakmai vezetői pozíciójának betöltésére. A röplabda szakág szövetségi kapitánya Tomas Prekop lett. Irányításával sikerült beneveznünk a 2015-ben rendezendő EB-re.

Nyáron kidolgoztuk a következő évi edzéstervet, ebben az évben pedig szeptembertől decemberig havonta egy alkalommal tartunk válogatott edzéseket. Augusztus végén Csíkos Gábor ajánlásával Péter Krisztina segíti a csapatot edzőként, aki szívesen foglalkozik velünk, és az utánpótlással.

A válogatott keret jelenleg 15 játékosból áll. Az edzéseken mutatott teljesítmény alapján dől majd el, hogy kik kerülnek be a 12 fős keretbe, akik kiutaznak az EB-re.

A válogatott 2015 januárjától kéthetente fog edzésen részt venni a minél jobb felkészülés érdekében.

Ez év szeptember 13-án megtartottuk az első edzést a budapesti siketek iskolájának tornatermében. Az új edzésmunkában sajnos csak 8 játékos tudott részt venni, mert akkor volt egy fontos verseny, a  Szalayné Sebők Éva röplabda emléktorna, ezen vett részt néhány játékosunk.

IMG_7441 IMG_7464

 

Október 11.: Dávid Gyula Női Röplabda Magyar kupa

Magyar tornát szerveztünk, hogy a hazánkban népszerűsítsük a röplabda sportágat, és fiatal, tehetséges lányokat keressünk, hogy majd a legtehetségesebbeket a válogatott keretbe is bevonjuk.

A szabály az volt, hogy az SSC- ben leigazolt magyar válogatott játékos képviselje a saját csapatát (ahol elvégezte az általános iskolát) és bevonja ugyanabban az iskolában végzett és most odajáró tanulókat. Így hat csapat (saját siket iskola nevében) jelentkezett.

A siketek iskoláinak csapatnevei:

Budapest Nagyothallók, Budapest Siketek, Kaposvár, Eger, Vác, KESINAB (Szeged)

SSC torna okt11
A rendezvény plakátja

 

Izgalmasak voltak a meccsek, lelkesen játszottak az amatőrök, volt SSC-s röplabdások, aktív játékosok is. A tornán két hivatásos játékvezető vezette le a mérkőzéseket.

Eredményhirdetés:

 1. Budapest Siketek (10 pont)
 2. Kaposvár (8 pont)
 3. Budapest Nagyothallók (5 pont)
 4. Eger (5 pont)
 5. Vác (1 pont)
 6. Szeged (1 pont)

A két játékvezető kiválasztotta a legjobb játékost, aki a Budapest Siketek csapatából Metercsik Ágnes lett.

Összefoglalva jól sikerült a szervezés, és már megerősödött bennük az elhatározás, hogy újra szervezni fogunk tornákat, egyben abban is bízunk, hogy még többen fognak eljönni versenyezni.

Főszervező: Prekop Tomas, csapatszervezők: Kárpátiné Kassai Kornélia, Zsiborács Barbara és Grassy Andrea.

Budapest Nagyothallók
Budapest Nagyothallók
Vác
Vác
Eger
Eger
Kaposvár
Kaposvár
Legjobb játékos: Metercsik Ágnes
Legjobb játékos: Metercsik Ágnes
260
A csapatszervezők és a játékvezetők
A díjak
A díjak