Bronzérem a Tájfutás EB-n

A férfi váltónk állhatott dobogóra.

Ezen a héten rendezték Csehországban Olomouc központtal a Siketek Európa-bajnokságát a felnőtt és a juniornak nevezett 18-as korosztályban.

Összesen 11 ország versenyzői neveztek az eseményre. Hazánkat Bojtor Szabolcs, Boros Imre és Mihályi Ferenc képviselik, mindhárman a felnőttek között. Mellettük Szebeli István indult még a szeniorok részére kiírt kísérőversenyen.

A nyitószámot, a keddi sprint váltót az oroszok nyerték az ukránok és a litvánok előtt, itt női csapattag hiányában a mieink nem indultak.

Szerdán következett a másik sprint szám, az egyéni. A 2008-as Felnőtt Világbajnokság selejtezőjén megismert helyszínen, Prostejov városában, parkos és lakott területen kanyarogtak a hurkos pályák. Antonina Nejdonova és Nyikita Szmirnov révén az oroszok nyertek mindkét nemnél, Mihályi Ferenc 9., Bojtor Szabolcs 12., Boros Imre 14. helyen végzett.

A csütörtöki hosszútávot egy szintes terepen, útvonalválasztós átmenetekkel tűzdelt pályákon rendezték Kladky település környékén. Ezúttal az ukrán Jana Melnyik és az orosz Viktor Dinges állhattak a dobogó legfelső fokára. A magyarok mind ugyanabban a pozícióban végeztek, mint a sprinten.

A pénteki középtávra egy laposabb, bozótos, de részletgazdag fedettségű terepen került sor Daskabát térségében. Ismét kettős orosz győzelem született, Marina Roszink és Pavel Novikov lettek ezúttal a bajnokok. Mihályi Ferenc immár a harmadik alkalommal végzett a 9. helyen, Bojtor Szabolcs a 11. lett, Boros Imre pedig a 19. helyen zárt.

Szombati az erdei váltóval zárult az Európa-bajnokság. Itt ismét a növényzet követése volt a legfőbb feladat az előző naphoz hasonlóan, de kicsit több szinttel. Folytatódott a szovjet utódállamok dominanciája: a nőknél Ukrajna, Litvánia, Csehország lett a sorrend; a férfiaknál az oroszok nyertek az ukránok előtt. A harmadik helyre sikerült odaérni a Bojtor Szabolcs, Mihályi Ferenc, Boros Imre felállású magyar csapatnak, így az utolsó versenyszámban összejött az éremszerzés.

20160729_siketekeb

Forrás: Molnár Péter – MTFSZ