Sikerek a Siketek Judo Európa-bajnokságán

Ötvös Patrik Európa-bajnok, Filákovity Martin bronzérmes, Krizonics Ádám az 5. helyen végzett.

2023. május 4-7., Szófia, Bulgária

Filákovity Martin, Papp Zoltán, Ötvös Patrik, Krizonics Ádám

Papp Zoltán szakágvezető beszámolója:

„Most először három fővel tudtunk indulni a siketek legnagyobb európai judo rendezvényén.

Ötvös Patrik második kiemeltként kezdte az EB-t. Első mérkőzésén korábban épeknél is 2x-es Grand Prix érmes ukrán Hevorhian Hervorh-t verte intésekkel hosszabbításban. Az elődöntőben ismét hosszabbításban wazarival győzte le a török Celik Yusofot. A döntőben az aktuális világbajnok, siketlimpiai bronzérmes francia Ourednik Raphael ellen nyert wazarival. Ezzel Patrik VB 5. és Siketlimpiai bronzérme mellé begyűjtött egy Európa-bajnoki aranyérmet.

Filakovity Martin első mérkőzését könnyedén vette és bejutott az elődöntőbe. A második mérkőzésén, sajnos összekerűlt a regnáló siketlimpiai bajnokkal, világbajnokkal, illetve most már Európa-bajnokkal.Itt elég nagy volt a különbség, Martin ipponnal kikapott. Harmadik helyért egy belga judossal ment,akit egy csodálatos ipponnal megvert,így bronz érmet szerzett!

Krizonics Ádám először indult nemzetközi siket versenyen. Első mérkőzést könnyedén nyerte, bejutott az elődöntőbe. Utána sajnos az ukrán és a francia ellenfele erősebbnek bizonyult, így ő ötödik helyen végzett!

Nagyon büszke vagyok a kis csapatomra!”

A fiúk is megosztották a gondolataikat:

Krizonics Ádám az érmesek között

Krizonics Ádám:

„Ez volt életem első siket nemzetközi versenye. Nagyon jó élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtam! -73 kg-ban indultam. Az első ellenfelem bolgár volt, akit ipponnal legyőztem. A második, ukrán ellenfelem ellen sajnos elveszítettem a merkőzést. A 3-ik helyért küzdhettem egy francia judoka ellen, de sajnos nem jött össze a győzelem, így 5-ik lettem. Bár egy éremnek nagyon örültem volna, de a mezőny rendkívűl erős volt, így elégedett vagyok az eredménnyel. Köszönöm hogy itt lehettem, és részt vehettem az EB-n!”

Ötvös Patrik a dobogó legfelső fokán

Ötvös Patrik:

„Az első meccsemen egy erős Ukrán nemzetiségű judos volt az ellenfelem, aki – mint utólag kiderült – az épek között is rendkívül eredményes.A meccs előtt nem éreztem semmi különleges dolgot,a bemelegítés is jól sikerült és teljesen nyugodtnak,lazának éreztem magam. Ez a meccs volt a legkeményebb és leghosszabb küzdelem számomra a napom során,de kitartásommal sikerült felé kerekedni és győzni.

A második küzdelem a török rivális ellen zajlott. Őt már ismertem,küzdöttem vele versenyen is,tudtam hogy fejben mire van szükségem ellene. Ő egy rendkívül kellemetlen stílusú judos számomra aki megnehezítette a dolgomat, de a küzdelem vége felé sikerült egy új technikát dobni rajta amit az utóbbi időben kezdtem el gyakorolni és próbálgatni edzés során több kevesebb sikerrel. Szerencsére versenyen elsőre sikerült és ezzel megtudtam nyerni a küzdelmet. Fejben nagyon higgadtnak és összeszedettnek éreztem magam!

A döntőben jött a legtapasztaltabb és a legesélyesebb versenyző, a francia fiú. Szerencsére a döntők előtt tudtam kicsit pihenni amire nagy szükségem volt mert elfáradtam az előző meccsek miatt. Különösebb izgalom és feszültség sem volt bennem, mondhatni túlságosan is nyugodtnak éreztem magam. A küzdelem során oda-vissza dobáltuk egymást, ment az „adok kapok” is. Egyszer-kétszer azért szoros volt a helyzet de sikerült sikeresen megoldani, a küzdelem vége felé átvenni az irányítást. Több ígéretes indulási/dobási kísérletem is volt, aminek köszönhetően még bátrabban mentem bele a veszélyes szituációkba. Ez meg is hozta a szerencsém, mert sikerült szépet dobni. A küzdelem legvégén már volt bennem egy kis verseny feszültség, de sikeres taktikai judomnak köszönhetően győztesként tudtam elhagyni a szőnyeget.

Jó érzés volt nyerni egy ilyen szintű versenyen. Ritkán szoktam ünnepelni küzdelmek után, de most azért volt mosoly, öröm, és külön boldogság volt az is számomra, hogy ezt a sikert a saját edzőm társaságában tudtam megélni, aki végig ott volt velem és támogatott.”

Filákovity Martin a dobogó legalsó fokán

Filákovity Martin:

„Sziasztok! Szeretnék kicsit beszámolni a Judo EB-ről. -90 kg-ban indultam, ami azt jelenti, 81 kg- és 90 kg közötti súllyal lehet részt venni. 8 fő indult ebben a kategóriában. Az első mérkőzésemen hazai pályán játszott a bolgár ellenfelem, de sikerült megvernem ipponnal, ami azt jelenti, teljes értékű győzelem. A második mérkőzésen ukrán ellenfelem volt, aki EB 1., Vb 1. és Siketlimpiai 1. helyezett is volt, úgyhogy nem volt egyszerű ellene, de kemény küzdelem volt. Körülbelül 2-3 perc múlva legyőzött engem, én magam is hibáztam, de nem keseredtem el, gondoltam, majd javítok. A 3. helyért nagy eséllyel indultam egy belgiumi ellenfél ellen. Ez is kemény, szoros küzdelem volt, de 3 perc múlva simán győztem ipponnal. Ez hatalmas élmény volt, először lettem 3., nagyon örültem, még sírtam is kicsit hiszen először szereztem bronzérmet Európa-bajnokságon. Köszönöm azoknak is, akik szurkoltak nekem, rengetegen vagytok.”

Judocsapatunk már úton hazafelé, vasárnap este 22:25-kor érkeznek Ferihegyre!

Szép volt, fiúk!