Hallássérültek Tájfutó VB

Olomouc, Csehország
2019.08.17-24.

Hazánkat a 2016-os EB-bronzérmes trió: Mihályi Ferenc, Bojtor Szabolcs és Boros Imre képviselik.

SPRINT TÁV:

Vasárnap sprint távon kellett bizonyítaniuk a versenyzőknek – 19 nő, és 26 férfi – Olomouc centrumában, a nőknek 2.3 km-es pályán 16 ellenőrzőponttal, míg a férfiaknak 2.7 km-en 19 kontrollal.

Mihályi Ferenc beszámolója:
„A sprint verseny pályának egy része parkos terület volt patakkal, a többi betonos terület városban. Én nem terveztem indulni sprinten, mert nekem az erdei versenyszámok az erősségeim, arra koncentrálok.

Bojtor Szabolcs az elmúlt egy hónapban nem volt teljesen egészséges. A VB előtt egy héttel már jobban lett, de így kevés ideje volt felkészülni. Próbált okosan, ésszel tájékozódni, de a gyors iramban némileg figyelmetlen volt, és rossz, vagyis hosszabb útvonalat választott, így több időt veszített. Eközben egy pontot kihagyott, de nem vette észre. Az eredménylistát nézve megdöbbent hogy kizárták, ekkor tudta meg, hogy véletlenül kihagyott egy pontot.
Boros Imre 13. lett néhány rossz útvonal választással együtt is!

Ma a sprint váltó zajlik és mi nem indulunk, mert még két női futó kellene. A sprint váltó feltétele ugyanis: két férfi és két női versenyző. Elsőként egy nő indul, Őt váltja egy férfi, azután szintén férfi következik, végül egy nő zátja a váltóversenyt.

Este lesz a hosszútáv sorsolása, mi már várjuk, felkészültünk!”.

A papírforma most is érvényesült: a sprint táv első három helyét ukránok, illetve oroszok zsebelték be!

HOSSZÚTÁV:

Mihályi Feri pontszerző, 8. helyen végzett hosszútávon!

Ma délelőtt Ospelovban rajtolt el a hosszútáv mezőnye. A férfiakra (26 induló) 9,7 km, 395 m szint, 17 ellenőrzőpont várt, a nőkre (18 induló) pedig 6,5 km, 330 m szint és 14 ellenőrzőpont.

Az ukránok és az oroszok továbbra is elmozdíthatatlanok a dobogós helyekről: a hölgyeknél az ukrán Fedosieiva Hanna végzett az élen 59:49-es idővel, őt követte a szintén ukrán Melnyk Iana, és az orosz Naidionova Antonina. A férfiaknál az ukrán Plakhotnik Dmytro győzött 66:49-es időeredménnyel, 2. helyre az orosz Smirnov Nikita, 3. helyre pedig az orosz Asoian Nikita futott be.

Mihályi Ferenc beszámolója:
„A három évvel ezelőtti pályaterepnél északabbra, vagyis más helyszínen versenyeztünk. Opselov faluban rajtolunk, Kadly környékén volt a célba érés. Szerencsére nem volt kánikula, néhol felhős volt az ég.

8. lettem 84:32-es idővel, de elfogadtam. A térdem rendben van (júliusban megsérültem, így egy hónapot kényszerpihenőn töltöttem). Ezért a végén egész lábam ki volt merülve. A pálya hasonlított egy terepfutáshoz, nem volt annyira izgalmas, mint amikor erdőben futunk át. Itt inkább földúton haladtunk mert az jobb útvonal volt.

Szabi az egyik hosszú átmenetben rossz útvonalat választott, így több időt veszített. De még van elégedve, hiszen a 10. helyen ért célba 90:53 idővel!

Boros Imre 15. lett, 106:03 idővel.

Holnap pihenő nap, estefelé rajtlista sorsolás lesz az utolsó egyéni, középtávú versenyre.”

KÖZÉPTÁV:

Csütörtök a középtávú futamok napja volt; a dobogó összes fokára orosz és ukrán versenyzők állhattak fel újra.

A hölgyek távja 4.50 km, 140 m szint, 19 kontrollpont, a férfiak távja pedig 5.50 km volt 210 m szinttel és 22 ellenőrzőponttal. Utóbbiaknál az orosz Sadovnikov Ivan diadalmaskodott 28 induló közül 35.50-es idővel, a 17 hölgy közül pedig Fedosieieva Hanna volt a leggyorsabb 33.34 perccel.

Mihályi Feri ezúttal a 9. helyen végzett 43.53-as, Szabolcs pedig a 10. helyen zárt 45.14-es idővel. Boros Imre 65.37-es ideje ezúttal a 22. helyre volt elég.

Mihályi Ferenc beszámolója:
„A terep bozótos, illetve jól futható volt vegyesen. Az első pontnál majdnem mindenki zavarosan tájékozódott, utána már jól haladtak. Az első pontnál még csak picit hibáztam, a 4.pontra viszont súlyosabban: rosszul olvastam a térképet. Innentől viszont hibátlanul tájékozódtam, csak fizikailag nem tudtam felpörögni, mivel kicsit kimerültnek éreztem magam a normáltávú verseny után, úgyhogy 9. lettem.

Bojtor Szabi szintén az első pontnál kavart, aztán jobban figyelt a tájékozódásban. Beütötte a lábát egy fába, de szerencsére nem fájt annyira neki, továbbra is jól koncentrált, küzdött, és 10. helyen ért célba.

Boros Imre is az első pont után kezdett jól tájékozódni.”

Gratulálunk!

Eredménylisták itt:
http://smsos.cz/wdoc/