Felavatták Weltner György emléktábláját

2015 június 4-én emléktáblát helyeztek el Budapesten a tavaly elhunyt Weltner György emléke előtt tisztelegve az Emszt Kálmánné Sportcsarnok falán.

Pázmándi János sportbarát búcsúbeszédet mondott az avatáson:

Weltner György az asztaltenisz „Pápája”. Az SSC és a magyar siketsport legkiemelkedőbb alakja. Budapest XIII. kerületében Angyalföldön született, 1929 január 15-én. Szülei a Siketnémák Festetics utcai iskolája miatt költöztek át később a VII kerületbe. Akkortájt ezt a kerületet – másként mondva „ Csikágónak” hívták. Szomorú korszak következett az ország és az életükben is. Szüleit és rokonait 1944-ben deportálták, csak az édes apja élte túl a borzalmakat. Már gyermekkorában, a városligetben „rúgta a bőrt” a barátokkal. 1945-ben belépett az SSC –be először; akkor egyszerre három sportágat űzött labdarúgást, atlétika és asztaltenisz 1947-től ifjúsági veszető, 1949-tőlpedig szakosztály vezető lett. 1957-ig 12 évig labdarúgás volt a mindene, szenvedélye, majd egy lábtörés után váltott másik kedvencére, asztalteniszre 1958-tól a Benczúr utcában, majd helyszűke miatt a Bethlen Gábor téri Főiskolán folytak az edzések. 1959 és 1966 között edzőként is hatalmas sikereket ért el.A világ játékokon a tanítványai 18 aranyat, 19 ezüstöt, 16 bronzot, az európai versenyeken 19 aranyt, 14 ezüstöt, 16 bronzot szereztek. Ezzel az eredménnyel az SSC Valaha élt legeredményesebb edzőjének számit. Az aranycsapat sikerkovácsa volt. 1975 és 1991 között a CISS (Nemzetközi Siketek Sport Bizottsága) Asztaltenisz vezetője volt, ebben a minősítésben bronz kitüntetést kapott a sporthivataltól. A köztársaság elnökének arany érmét is megkapta. Játékosként, edzőként összesen tíz siket világversenyre delegálták. 1959-1987 között az SSC és 1959-1995 között a válogatott edzője. 7 csapattal foglalkozott; serdülő leány, ifjúsági leány, ifjúsági fiú, kerületi női csapat, kerületi férfi csapat, Budapest 1.osztály férficsapata és a Női NB III. csapata. Lányoknál 5 a férfiaknál 3 generációt nevelt fel. Segédedzői pedig Széll Gábor (West End) és Lőwenstein György (Garai utca) . 1956–ban nősült. Felesége Weltner Györgyné Ivánkay Mária is kiváló sportoló volt, jelenleg a Nemzet Sportolója. Lánya aki szintén siketlimpiai aranyérmes bajnok 1984-ben férjhez ment és egy unokája van.
1961-ben Magyar Népköztársaság Ezüst érdem érem,
1962. Testnevelési és Sport kiváló dolgozója
1970. Testnevelési és Sport kiváló dolgozója
1981. Magyar Népköztársaság Sport érdemérem bronz fokozata.
1987 Magyar Népköztársaság Kiváló Társadalmi munkájáért.
1995 Magyar Sportért Kiváló Munkájáért.
És nem utolsó sorban CISS kongresszuson külön díjat kapott.
És végezetül halála előtt megkapta a Bay Béla díjat 2014 márciusban. Edzői munkájának eredményei siketlimpián és Európa bajnokságokon összesen 36 arany, 34 ezüst,31 bronzérmet szereztek a tanítványai.A lányoknál 5 generációt, férfiaknál 3 generációt nevelt, és kovácsolt sikeres sportolókká! Ő saját maga versenyzőként 1 siketlimpián vett részt 1 ezüstérmet szerzett. És végezetül befejezésként mondom Teréziának: Édesapád gondolata mindig az volt, hogy aki rendesen elvégzi a munkáját, az siker fogja koronázni. És most itt az Emléktábla leleplezésének pillanatai előtt tolmácsolom neked egy költői gondolatot: „Lányom az álmok nem hazudnak, Takarjon bár a szemfödél, Dicső munkája Édesapádnak, Lányom, tán örökké él!”

Forrás: Facebook