2009-ben Godó Kitti személyében a judo sportág is képviselve lett a Siketlimpián. Akkoriban Dr. Németh Endre judo mesteredző foglalkozott a felkészítésével. Egyéniben III. helyezett lett, ami nagyon szép eredmény volt, de sajnos Godó Kitti már nem vállalta a 2013-as indulást, mivel birkózásban válogatottként, Magyarországon búcsúzhatott el szeretett sportágától világbajnoki résztvevőként. Az MHSSZ ügyvezető elnöke felkérte Dobrotka Bélát, G-judo mestert, terápiás judóban jártast, hogy a hallássérültek részére szervezze meg a siket judo utánpótlását először Budapesten, majd országosan. Ezzel párhuzamosan a Siketlimpiára is állítson ki olyan csapatot, mely méltóképpen képviselheti Magyarországot, sok sportág mellett a siket judo sportágat is.

Judokák2011-ben a Dr. Török Béla EGYMI vezetése pozitívan fogadta az új kezdeményezést, és helyet adott iskolai foglalkozás utáni időpontokban, a tornatermében, kölcsön tatamikkal.

16 óvodás és iskoláskorú kislánnyal és kisfiúval kezdődtek el az edzések, melyek kedden és csütörtökön 16.00-17.30 óra között tartottak. A judogikat a szülők vették a lelkes gyerekeknek.

Sok versenyre eljutottunk, ahol sok arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek kezdő judokáink.

Majd övvizsgán is remekül mutathatták be tudásukat.

Judo bemutatójaAnyaiskolában kaptunk lehetőséget, hogy bekapcsolódhassunk farsangokon, Mikulásünnepségeken is bemutattuk a judo sportág szépségét, s ezzel is erősítve együttműködésünket.

Újjászervezett 2. csapat2013 nyara nagy feladat volt, mert a felnőttek készültek a Siketlimpiára, de az utánpótláskorúak szétszéledtek. Ki úszni, ki szerencsésen másik judo klubban találta meg a helyét. 2013 őszén újra kellett szervezni az utánpótlás csapatot. Sikerült egy teljesen új, szintén 16 fős lányokból, fiúkból álló judós családot létrehozni.

Bronzérmes Csizy Ferenc edzőkkelTavaly sikerült az MHSSZ felnőtt judósait is bemutatni a Bulgáriában megrendezett Siketlimpián, ahol edzőtársat is vihettünk Papp Zoltán személyében. Sajnálatos volt, hogy elvesztettünk egy nagyon fiatal judóst, Lecó Benedeket, aki 18. születésnapján hunyt el váratlanul, így csapatunk 4 fő helyett 3 fővel volt kénytelen kiutazni a Siketlimpiára! Beni nagyon hiányzott nekünk, de mennünk kellett tovább helyette is. Most már történelem, hogy egyéni sikert értünk el, Csizy Ferenc 90 kg-ban bronzérmes lett, majd másnap a Lecó Benedek nélküli csapat is sikert ért el, hisz Mongóliát, Koreát és a judo őshazáját képviselő Japánt is megelőztük csapatversenyben! Ezzel sporttörténelmet írt a Magyar Siket Judo Válogatott!

2013-ban kerestük meg az SSC-t, hogy mit szólnának egy judo szakosztályhoz, és a legnagyobb örömünkre szívesen látták a judót, mint új szakosztályt. Előkészítettük a papírokat, megszerveztük a tagokat, és az MJSZ – MHSSZ tagjaivá váltunk.

Martin Hajtós BertalannalBudapesten a Csík DSE-nél Papp Zoltán, RHDSE-nél Hajtós Bertalan, továbbá vidéken, Tatabányán a Hermann DSE-nél Szabó Brigitta vezette klubokban vannak siket judokák, akik nagyon szépen beilleszkedtek a halló társaik közé, és járnak halló versenyekre.

Jelenleg két helyen tervezzük a siket judo utánpótlás szervezését Budapesten, és az ország többi siket intézményeiben.

Budapest, 2014. 06. 03.

Dobrotka Béla
judo mester
az MHSSZ judo szakágvezetője